RO EN

De ce Control pentru Speranta ?

Peste 33.000 de romani mor anual de cancer pulmonar. Datorita unei evolutii silentioase si nespecifice, cancerul pulmonar se depisteaza in general extrem de tarziu.

La momentul depistarii - in cazul a 75% dintre pacienti - cancerul se afla in stadii avansate ceea ce duce la o rata de supravietuire de 17-18% la 5 ani dupa diagnosticare.

Asociatia Aer Pur Romania impreuna cu Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti, dezvolta campania de constientizare a riscurilor cancerului pulmonar in randul populatiei din Romania, numita "Control pentru Speranta".

Scopul final al campaniei noastre este realizarea - in cadrul Institutului - a primului centru de referinta pentru diagnostic precoce si tratament endoscopic al cancerului pulmonar din Romania.

Considerentele medicale care ne-au condus la acest demers:

  • cancerul pulmonar este cauza principala a deceselor provocate de neoplazii la nivel mondial
  • datorita unei evolutii silentioase si nespecifice, cancerul bronho-pulmonar se depisteaza in general extrem de tarziu, in stadii foarte avansate ale bolii
  • rata de supravietuire la 5 ani este de numai 17-18 % (mortalitate ridicata din cauza diagnosticarii tarzii )
  • factorul de risc dominant pentru cancerul pulmonar este fumatul
  • tratamentul cancerului pulmonar este suboptimal in marea majoritate a cazurilor datorita acelorasi circumstante enuntate mai sus
  • 3/4 din cazurile de cancer pulmonar se afla in stadii inoperabile la momentul depistarii si primesc numai tratament paliativ

La momentul actual, in Romania, cancerul pulmonar antreneaza costuri imense pentru tratamentul paliativ (tratament acordat bolnavilor aflati in faza terminala a unei boli incurabile, prin care se atenueaza simptomele bolii fara a o vindeca).

Campania "Control pentru Speranta" urmareste intelegerea avantajelor imense pe care le are diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, in primul rand in cadrul populatiei cu risc: fumatori, pacienti cu BPOC (bronsita obstructiva a fumatorului) sau persoane expuse profesional.

Obiectivele campaniei includ educarea populatiei privind factorii de risc si atentia care trebuie acordata unui control medical timpuriu, precum si sustinerea celor care sufera de aceasta forma de cancer.

Specialistii sunt in unanimitate de acord ca depistarea precoce poate creste spectaculos rata de supravietuire a pacientilor la 5 ani de la diagnosticare: de la maxim 17 % pentru cei cu stadii avansate ( 3/4 din pacienti in prezent) la 50 % pentru pacientii aflati in stadii operabile si pana la 90 % pentru stadiul de boala extrem de precoce.

Diagnosticarea precoce a bolii este posibila prin intermediul bronhoscopiei. Bronhoscopia este o procedura care stabileste cu certitudine si in timp foarte scurt diagnosticul de cancer pulmonar.

Dotarea cu echipament medical modern si performant a Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti in vederea transformarii lui in primul centru modern de referinta din Romania pentru diagnostic precoce al cancerului pulmonar prin bronhoscopie este esentiala in acest sens.

Pentru achizitia acestei aparaturi sunt necesari peste un milion de euro ceea ce presupune un efort sustinut, din partea noastra, a tuturor: specialisti, servicii publice, mass media si nu in ultimul rand opinia publica.


Va multumim pentru ca ne sunteti alaturi,
Echipa Control pentru Speranta

Ce spun medicii
Spot SMS 8863
Spot donare in cont